Az akácméz (más néven fehér akácméz) egy népszerű fajtaméz, amelyet a fehér akác (Robinia pseudoacacia) virágairól gyűjtött nektárból készítenek. Itt vannak a legfontosabb jellemzői és felhasználási módjai:
Jellemzői
Szín: Világos sárga, majdnem áttetsző; idővel kristályosodhat, de lassabban, mint a legtöbb más méz.
Íz: Enyhe, kellemes, nem túl édes, jellegzetesen virágos aromájú.
Illat: Lágy, virágos, nagyon finom.
Kristályosodás: Lassú; gyakran hónapokig folyékony marad, így ideális fogyasztásra közvetlenül a vásárlás után.
Hőállóság: Magas hőmérsékleten érzékeny, hevítéskor könnyen elveszítheti ízét és jellegzetes aromáját.
Táplálkozási érték: Gazdag természetes cukrokban (glükóz és fruktóz), kis mennyiségben vitaminokban (B-vitaminok) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium).
Felhasználása
Édesítőszerként: Tea, kávé, joghurt, gabonapehely vagy smoothie-k édesítésére.
Fogyasztás nyersen: Kenyérre, palacsintára, süteményekbe, lekvárokhoz keverve.
Gyógyászati célokra:
● Nyugtatja a torokfájást és a köhögést.
● Enyhén antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.
Sütés-főzés: Bár íze finom, magas hő hatására elveszítheti jellegzetességét, ezért inkább alacsony hőmérsékletű sütéshez vagy utólagos hozzáadáshoz ajánlott.